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In accordance with the Electrical Regulations Part 2, Section 7(9), Code 1 
Contractor Representative Reports will be required at the rough wire/service 
complete stage. Electrical work must remain accessible and not obstructed by any 
building construction for two working days to allow the audit inspections to be 
performed. The Technical Inspector in the area may waive this requirement if it is 
requested, and if the inspector cannot carry out the inspection in the time allotted. 
Final inspection reports must be submitted upon completion.

Final Inspections are mandatory under the Electrical Regulations. Contractors 
failing to either have final inspections carried out, or have final reports submitted 
for work completed will not have additional permits issued to them, until final 
reports are received or otherwise dealt with to the satisfaction of the GSC electrical 
inspector.

Revised April 2022, the information contained in this bulletin
supercedes the requirements of all previous bulletins.

1.    An Electrical Permit must be purchased BEFORE electrical work is carried out. 
Permits are good for one year or two inspections, whichever comes first. (Rough-
in/Service inspection and Final.) If additional visits are required the appropriate fee 
is to be paid. One additional inspection will be conducted if deficiencies are to be 
corrected from previous inspections. If additional visits are required, the 
appropriate fee is to be paid. Requested inspection permits are for one inspection 
only. Commercial permits may be extended to completion of large projects with 
permission of the Chief Electrical Inspector(CEI).



7.    Contractors are required to give a minimum of two working days notice to arrange an 
inspection. Time frames will be longer in remote areas, contact the Government Service 
Centre office in your area to arrange an appointment. Code 2 contractors may be asked to 
submit a representative report for connections processed without inspection (PWI) when 
the inspector is not in the area. In these situations the contractor must arrange access for 
inspection at a time convenient to the inspector or the authorization may be withdrawn.

10.  Outlets for combination microwave oven/exhaust fan shall be supplied from a 20 amp, AFCI 
circuit, fed with #12 wire and protected by a 20 amp breaker.

11. An "electrical upgrade" applies to any existing premises, trailer or relocated structure 
previously wired that had been connected to a power grid. Existing wiring in good condition 
may be reused with the approval of an inspector. New Construction includes any extension 
to an existing structure. For a rewire, the electrical service and all wiring shall meet the 
requirements of the current edition of the CEC. Note: any property that has never been 
connected to the Utility's Electrical Grid and was previously wired for generator power will 
require a complete re-wire.

12. GFCI/AFCI protected receptacles required for each patio, exterior porch (Veranda) and 
balcony, with or without a roof or enclosure, within 2.5 M of finished grade.

13. CEC section 10-700, Grounding electrodes.
Due to soil conditions in most areas three 1.8 M ground rods spaced 3 M apart with bare 
conductor buried between them will be acceptable in lieu of two 3 M rods.

14. For service grounding purposes a copper water main, if present, will be the ground point 
with an artesian well as second choice and ground electrodes third. Where two or more 
systems are present they shall be bonded together.

15. Satellite dish, propane lines and metal piping systems shall be bonded in accordance with 
the requirements of the current edition of the CEC.

16. Neutral wires shall be identified by approved marking tape properly wound on all exposed 
wire outdoors and where visible in meter socket and service equipment.

17.  Lighting fixtures sold and used or installed in the province on branch circuits with 
voltages exceeding 150 volts-to-ground shall be
(a) provided with a disconnecting means integral with the luminaire that 

simultaneously opens all circuit conductors between the branch circuit conductors 
and the conductors supplying the ballast(s); and

(b) marked in a conspicuous, legible, and permanent manner adjacent to the 
disconnecting means, identifying the specific purpose.

Field kits used as the disconnecting means will only be acceptable as replacements or 
retrofits.



SERVICE UPGRADE REQUIREMENTS:

The following requirements will be applied to service upgrades for domestic services and will 
also include any residence or structures not yet connected, which were previously wired for 
generators or pre-wired for power. 

in the case of a residence or structure wired with a permit, which had not been connected, 
rough wire will be accepted upon confirmation of inspection.

Where sheeting is complete and no electrical inspection can be verified or was not carried 
out, the wiring may be accepted if it can be shown to the satisfactory of GSC electrical 
inspections that installation of the wiring meets acceptable standards. (e.g.: type of wire, 
boxes, bonding, grounding, minimum CEC requirements, as indicated below, and 
workmanship.)

All service entrance equipment shall be installed in accordance with the latest edition of the 
Canadian Electrical Code (CEC) Section 6, and the requirements of the supply authority:

Two Meters headroom required for access to service entrance equipment. Rule 6-206

Switch or combination panel to be installed as close as practical to point of entry of service 
conductors. Rule 6-206

Grounding and bonding to be complete as per CEC Section 10

Smoke alarms to be installed in all bedrooms and within five meters of any bedroom as per 
the requirements of the NBC and Fire and Emergency Services (NL) and a minimum of one 
smoke alarm to be located on each level of a residence. All smoke alarms are to be 
interconnected and come with battery backup.

Wireless connectivity of smoke alarms, certified for use in Canada, will be accepted, in an 
upgrade only. Each unit must be hardwired into the dwellings electrical system while the 
interconnection of  smoke/C02  alarms throughout the home can be wireless. The alarm 
system must come with battery backup and interconnectivity (one alarm sounds and they all 
sound).

If additional circuits are being installed they shall meet the requirements of the current edition 
of the CEC. (AFCI and GFCI requirements.)

Kitchen:
There shall be a sufficient number of kitchen counter receptacles as per Section 26 of the 
CEC, so that no point on a counter is more than 900 mm from a receptacle or 1.8 M apart.

Where there are sufficient numbers of receptacles and circuits existing (15 amp split or 
20 amp receptacles), no changes will have to be made.



Outdoors:
Install a separate GFCI/AFCI protected circuit for outside receptacles below 2.5 m. CEC 
26-704(2), 26-656(g), 26- 658(1)

Bathroom:
Install a GFCI protected receptacle for each bathroom.

Existing wiring in good condition can be reused, (including knob and tube wiring that is 
properly installed in free air and not readily accessible), the requirements of Rule 26-
702 requiring ground fault protection of ungrounded receptacles shall apply.

Bond metal systems and metal water lines to ground if there is no copper water main 
present. Rule 10-406

Repairs, such as repair or replace meter sockets, panels, main switch or circuit 
breaker, service wire and/or conduits, with equipment of the same size, in most cases 
will not require an upgrade to wiring, EXCEPT, in the case of potentially dangerous 
situations, and grounding and bonding.

A registered Electrical Contractor must purchase an installation and repair permit 
before carrying out electrical work.

Correct any hazardous wiring present (including the removal of abandoned wiring, 
boxes, panels and knob and tube wiring where accessible) Rule 2-022



26-700
Receptacles installed within 1.5m of sinks (wash basins complete 
with drainpipe), bathtubs or shower stalls be protected by a ground 
fault circuit interrupter of the Class A type.

26-710
Receptacles shall not be mounted facing up in the work surfaces or 
counters in the kitchen or dining room.

 A sufficient number of receptacles (15 A split or 20 A T-slot) 
installed at each permanently fixed island counter space with a 
long dimension of 600 mm or greater and a short dimension of 
300 mm or greater. 26-712(d)(iv)

 At least one receptacle (15 A split or 20 A T-slot) installed at each 
peninsular counter space with a long dimension of 600 mm or 
greater and a short dimension of 300 mm or greater. 26-722

NOTE: If the island counter or the peninsular are long enough, or the 
island is divided by a sink creating two isolated surfaces over 300 
mm, two receptacles may be required to meet the requirements 
indicated.

Summary of some of the Canadian Electrical Code 
minimum requirements for kitchen outlets as of the 
2015 edition:
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This rule will be strictly enforced. Only conduits for conductors as indicated in Rule 
6-208 (those conductors considered outside the building) will be permitted on or 
under a building.

The location of the service box must meet the supply authority’s requirements, be 
readily accessible and not located in undesirable locations.

Service Entrance
Service location, drop wire heights, service head and meter location shall be in 
accordance with the Canadian Electrical Code 6-116 “To the requirements of the 
supply authority.”

2021 Canadian Electrical Code



NOTE:
Contractors/owners requiring a service disconnect must make arrangements with the 
power company in the area.

If a reconnect is required, and electrical work is being carried out, an electrical permit 
must be in place and previous arrangements have to be made with the Power 
Company and GSC electrical inspection. (The GSC does not request or approve 
disconnects.)

Only Electrical Inspectors employed by Service NL and appointed by the Minister are 
authorized to carry out and issue reports on electrical inspections.

Code 1 contractors may certify their own work. Electrical contractors and consultants 
can issue condition reports on any installation in the normal course of business, but 
are not authorized to carry out electrical inspections.

It is an offence for any unauthorized person to interfere with an electrical installation 
in violation of the Public Safety Act and the Electrical Regulations.

Electrical Contractors, who feel they have any problems/concerns complying with 
these requirements, or any particular installation, should consult with Technical 
Inspector II (Electrical) in the area for further advice before proceeding with the job.

Contractors may also send a detailed drawing, together with an explanation, to the 
Chief Electrical Inspector at the address below if they wish to apply for a deviation in 
accordance with the Canadian Electrical Code Section 2, Rule 2-030.

DAVID MAYNE
Manager of Electrical Safety Services
Chief Electrical Inspector
Service NL
Program and Support Services Division
Mount Pearl, NL
Telephone: (709) 729-3517
Email: davidmayne@gov.nl.ca
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