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IN THE MATTER OF THE SECURITIES ACT,
R.S.N. 1990, CHAPTER S-13, AS AMENDED (the "Act")

AND

IN THE MATTER OF  
TRADES BY ISSUERS UPON EXERCISE OF

CERTAIN CONVERSION OR EXCHANGE RIGHTS

AND

IN THE MATTER OF 
THE FIRST TRADE IN SECURITIES ACQUIRED UPON

EXERCISE OF SUCH CONVERSION OR EXCHANGE RIGHTS

BLANKET RULING
(Subsection 75(1))

UPON the application of certain interested parties to the Director of Securities (the
"Director") pursuant to the powers conferred on the Director be section 146 of the Act, for a ruling
pursuant to subsection 75(1) of the Act in respect of trades in Convertible Securities and
Exchangeable Securities (as defined below);

AND WHEREAS in this ruling:

"Convertible Securities" means securities of an issuer which are convertible into, exchangeable for
or carry a right to purchase other securities of that issuer; and 

"Exchangeable Securities" means securities of an issuer which are convertible into, exchangeable
for or carry a right to purchase securities of another issuer;

AND UPON it appearing to the Director that:

1. the purchase, exchange or conversion rights attaching to Convertible Securities and
Exchangeable Securities may be exercised (i) at the option of the holder thereof, (ii) at the
option of the issuer thereof or (iii) automatically upon the occurrence of certain events:

2. the distribution of securities by an issuer upon the exercise by holders of Convertible
Securities of the right to purchase, convert or exchange attached thereto and previously
granted by the issuer may be effected in reliance on the exemptions from the registration and
prospectus requirements of the Act contained in subparagraph 36(1)(l)(iii) and subparagraph
73(1)(f)(iii) respectively, of the Act, subject to the conditions contained therein:



3. the distribution of securities of a reporting issuer by an issuer upon the exercise by holders
of Exchangeable Securities of the right to purchase convert or exchange attached thereto and
previously granted by the issuer may be effected in reliance on the exemptions from the
registration and prospectus requirements of the Act contained in subparagraph 36(1)(n)(ii)
and subparagraph 73(1)(h)(ii) respectively, of the Act, subject to the conditions contained
therein;

4. an exemption from the registration and prospectus requirements of the Act is not available
with respect to the distribution of securities by an issuer to holders of convertible Securities
or Exchangeable Securities upon the exercise by the issuer of its right thereunder to cause
the holders to purchase, convert or exchange such securities or upon the automatic
conversion or exchange thereof;

AND UPON being satisfied that the making of this ruling would not be prejudicial to the
public interest:

IT IS RULED pursuant to subsection 75(1) of the Act that trades by an issuer in securities
of its own issue to holders of convertible Securities upon the exercise by the issuer of its right
thereunder to cause such holders to purchase, convert or exchange such securities or upon the
automatic conversion or exchange thereof shall not be subject to sections 26 or 54 of the Act
provided that:

(a)no commission or other remuneration is paid or given to others in respect of such trade except for
ministerial or professional services or for services performed by a registered dealer, and;

(b)in respect to section 26 only, the issuer is not a market intermediary as defined in subsection
169(1) of the Regulation;

and provided further that the first trade in securities acquired upon the conversion or exchange of
Convertible Securities pursuant to this ruling shall be a distribution;

AND IT IS FURTHER RULED pursuant to subsection 75(1) of the Act that trades by an
issuer (the "first issuer") in securities of a reporting issuer held by the first issuer to holders of
Exchangeable Securities of the first issuer upon the exercise by the first issuer of its right thereunder
to cause such holders to purchase, convert or exchange such securities or upon the automatic
exchange or conversion thereof shall not be subject to sections 26 or 54 of the Act provided that:

(a) the first issuer has given the Director written notice stating the date, amount, nature
and conditions of the proposed trade, including the net proceeds to be derived by the
first issuer on the basis of such additional securities being fully taken up and either:

(i) the Director has not informed the first issuer in writing within ten days of the
giving of the notice that it objects to the proposed trade, or

(ii) the first issuer has delivered to the Director information relating to the



securities that is satisfactory to and accepted by the Director:

(b) the issuer has paid the fees prescribed by section 8 of Schedule 1 to the Regulation
as if the securities had been acquired pursuant to the exemption referred to in clause
73(1)(h) of the Act; and

(c) in respect to section 26 only, the first issuer is not a market intermediary as defined
in subsection 169(1) the Regulation;

and provided further that the first trade in securities acquired upon the conversion or exchange of
Exchangeable Securities pursuant to this ruling shall be a distribution:

AND IT IS FURTHER RULED pursuant to subsection 75(1) of the Act that:

(1) the first trade in securities acquired upon the conversion or exchange of Convertible
Securities or Exchangeable Securities effected pursuant to either of the foregoing rulings
shall not be subject to section 54 of the Act, provided that such first trade is made in
compliance with the requirements set out in subsection 73(5) of the Act as if the securities
had been acquired pursuant to the exemption contained in subparagraph 73(1)(f)(iii) of the
Act; and 

(2) notwithstanding subsection 73(5) of the Act, the first trade in securities acquired by the
vendor pursuant to a distribution exempted from section 54 of the Act by subparagraphs
73(1)(f)(iii), 73(1)(h)(ii) or either of the foregoing rulings where, in respect of the right to
purchase, convert or exchange, a prospectus was filed by the issuer with the Director and a
receipt obtained therefor (other than from a holding of a person or company or combination
of persons or companies referred to in clause (c) of the definition of "distribution" in
subsection 2(i) of the Act), shall not be subject to section 54 of the Act, provided that:

(a) at the time of the trade, the issuer is a reporting issuer; and

(b) no unusual effort is made to prepare the market or to create a demand for the
securities and no extraordinary commission or other consideration is paid in respect
of the trade.

DATED at St. John's, Newfoundland this 7th day of June, 1994

GEORGE F. KENNEDY
Director of Securities


