Blanket Order No. 27

IN THE MATTER OF THE SECURITIES ACT
R.S.N. 1990, CHAPTER S-13, AS AMENDED (the "Act")

AND

IN THE MATTER OF
DIVIDEND REINVESTMENT
AND
STOCK DIVIDEND PLANS

RULING AND ORDER
(Section 144 and Subsection 75(1))

UPON the motion of the Director of Securities (the "Director") pursuant to the powers
conferred on the Director by section 146 of the Act for an order pursuant to section 144 and a blanket
ruling pursuant to subsection 75(1) of the Act to revoke and replace with an expanded ruling two
previous rulings of the Director dated October 18, 1991 entitled In The Matter of Dividend
Reinvestment and Share Purchase Plans and June 16, 1992 entitled In The Matter of Dividend
Reinvestment and Stock Dividend Plans (the "Previous Rulings");

AND UPON the Director being satisfied that to so order would not be prejudicial to the
public interest;

IT IS ORDERED AND RULED pursuant to section 144 of the Act that the Previous
Rulings be revoked and that pursuant to subsection 75(1) of the Act the following be substituted
therefor:

BLANKET RULING
(Subsection 75(1))

UPON the motion of the Director of Securities (the "Director") pursuant to the powers
conferred on the Director by section 146 of the Securities Act, R.S.N. 1990, chapter S-13, as
amended (the "Act") for a ruling pursuant to subsection 75(1) of the Act, in respect of dividend
reinvestment and stock dividend plans;

AND UPON it appearing to the Director that:

I. pursuant to subparagraph 73(1)(f)(i), paragraphs 54(3)(e), 36(1)(1), and 36(1)(x) of
the Act (the "existing exemptions") a trade by an issuer of equity securities pursuant
to certain dividend or interest reinvestment or stock dividend plans is not subject to
section 26 and 54 of the Act;

2. most dividend or interest reinvestment plans and stock dividend plans include an
added feature (the "cash payment option") which allows the participants to make cash
payments to purchase additional securities of the issuer beyond the amount



of the dividend or interest payable to such participants (such a dividend or interest reinvestment or
stock dividend plan being referred to herein as a "combined plan");

3. the existing exemptions are not available with respect to securities issued pursuant
to a combined plan because of the cash payment option;

4. subsection 54(7) of the Act provides that the first trade in securities acquired under
the exemption contained in paragraph 54(3)(e) of the Actis a distribution unless such
first trade is made in accordance with subsection 73(5) of the Act as if subsection
73(5) were applicable thereto;

5. pursuant to paragraph 73(5)(b) of the Act, the first trade in securities acquired under
an exemption specified therein is a distribution except where disclosure to the
Securities Commission of Newfoundland has been made of the exempt trade;

6. subsection 57(3) of The Securities Regulations, 1991 made under the Act (the
"Regulation") sets out the manner in which the disclosure required by paragraph
73(5)(b) and subsection 54(9) of the Act is to be made and, further, provides that the
filing must be effected prior to any resale of the securities that would be a distribution
but for the exemption in subsection 73(5) of the Act;

7. in the case of employee share purchase plans or arrangements operated without a
prospectus in reliance upon the exemption in paragraph 73(1)(n) of the Act,
subsection 57(4) of the Regulation provides that it is sufficient for the purposes of
subsection 57(3) of the Regulation if the disclosure contemplated is made when the
plan is first commenced and not less frequently than annually thereafter unless the
volume of trading and securities sold in reliance upon the exemption in a month
exceeds 1% of the securities of that class that were outstanding at the beginning of
the month in which the securities were sold, in which case a separate report is
required in respect of that month; and

8. there is no provision in the Act or the Regulation comparable to subsection 57(4) of
the Regulation applicable to dividend reinvestment and stock dividend plans.

AND UPON, the Director being satisfied that to so rule would not be prejudicial to the public
interest;

IT IS RULED pursuant to subsection 75(1) of the Act that section 26 or 54 of the Act shall
not apply to a trade (the "subject trade") made by an issuer of equity securities pursuant to a
combined plan, provided that:

A. (a) the issuer is a reporting issuer under the Act and to be best of its information,
knowledge and belief, not in default under the Act or the issuer is recognized for the
purpose of this ruling by the Director; and either



(b) in any financial year of the issuer, the aggregate number of securities issued
pursuant to the cash payment option of such combined plan does not exceed
2% of the number (at the commencement of the financial year) of the
outstanding securities of the class of securities that is available for purchase
under the cash payment option;

or

() at the time of the subject trade, residents of Newfoundland hold not more
than 5% of the outstanding securities of the class available for purchase under
the cash payment option of such combined plan; and

the first trade in the securities acquired by the seller pursuant to a combined plan
shall be a distribution unless:

a. (1)
(i)

b (a)
(b)

such trade is made in compliance with subsections 73(5), 73(15) and
73(16) of the Act, as if the securities had been acquired pursuant to
one of the exemptions referred to in subsection 73(5) of the Act,
except for the requirement contained in subsection 57(3) of the
Regulation which requires that the filing referred to therein must be
effected prior to any resale of the securities that would be a
distribution but for the exemption in subsection 73(5); and

the disclosure required by paragraphs 73(5)(b) of the Act is made by
the issuer when the dividend reinvestment and stock dividend plan is
first commenced and not less frequently than annually thereafter
(provided that in the case of a plan in effect at the date of this ruling,
such disclosure shall only be required to be made annually thereafter)
unless the aggregate volume of trading in securities of a class sold in
reliance on the exemptions contained in paragraph 54(3)(b) of the Act
and on this ruling in a month exceeds 1% of the securities of that
class that were outstanding at the beginning of the month in which the
securities were sold, in which case a separate report shall be filed in
respect of that month; or

the issuer of such security is incorporated, organized or continued
under the laws of a jurisdiction other than Newfoundland and is not
a reporting issuer in Newfoundland;

at the time of the acquisition of the security that is the subject of such
first trade, residents of Newfoundland hold not more than 10% of the
outstanding securities of the particular class, and the number of
Newfoundland residents holding securities of the particular class is



not more than 10% of the total number of holders of securities of the
particular class;

(©) such first trade is executed:

(1) through the facilities of a stock exchange outside of
Newfoundland; or

(i1) on The Nasdaq Stock Market;

(d) such first trade is made in accordance with the rules of the stock
exchange or market upon which the trade is made and in accordance
with all laws applicable to such stock exchange or market;

(e) such first trade is made in accordance with all laws applicable in the
jurisdiction in which the trade is made as if the seller had acquired
such securities in that jurisdiction in the same manner as the seller
acquired such securities in Newfoundland; and

63} all disclosure material relating to the issuer furnished to
securityholders resident in the jurisdiction in which the trade is made
is, at the relevant time, being furnished to securityholders resident in
Newfoundland.

DATED at St. John's, Newfoundland this 5th day of January, 1995.

GEORGE F. KENNEDY
Director of Securities



