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SECURITIES DIVISION
DEPARTMENT OF GOVERNMENT SERVICES AND LANDS
GOVERNMENT OF NEWFOUNDLAND AND LABRADOR

Blanket Ruling No. 36 

IN THE MATTER OF THE SECURITIES ACT
R.S.N., 1990, CHAPTER S-13, AS AMENDED (the "Act")

AND

IN THE MATTER OF
TRADES IN SECURITIES IN CONNECTION WITH

A SECURITIES EXCHANGE ISSUER BID
OR AN AMALGAMATION, ARRANGEMENT OR OTHER

STATUTORY PROCEDURE

BLANKET ORDER
(Subsection 75(1))

UPON the application of certain interested parties to the Director of Securities (the
"Director") pursuant to the powers conferred upon the Director by section 146 of the Act for
rulings pursuant to subsection 75(1) of the Act with respect to (i) trades made by an issuer in
securities of its own issue to its securityholders in connection with a securities exchange issuer
bid and (ii) trades made by the holders of securities of a company to another company in
connection with a transaction referred to in paragraphs 36(1)(o) and 73(1)(i) of the Act;

AND UPON it appearing to the Director that: 

1. pursuant to paragraphs 36(1)(p) and 73(1)(j) of the Act, a trade made by an issuer in
securities of its own issue exchanged by or for the account of the issuer with the
securityholders of another issuer in connection with a take-over bid as defined in Part
XIX is not subject to section 26 or 54 of the Act;

2. pursuant to paragraphs 36(1)(q) and 73(1)(k) of the Act, a trade in a security to a person
or company pursuant to an issuer bid made by that person or company is not subject to
section 26 or 54 of the Act;

3. no exemptions from the registration and prospectus requirements of the Act are available
with respect to trades made by an issuer in a security of its own issue to a securityholder
of the issuer in connection with a securities exchange issuer bid made in compliance with
Part XIX; and

4. it is arguable that trades made by the holders of securities of a company to another
company in connection with a transaction referred to in paragraph 36(1)(o) and  73(1)(i)
of the Act do not have the benefit of the exemptions provided for in such provisions;



AND UPON the Director being satisfied that to do so would not be prejudicial to the
public interest;

IT IS RULED pursuant to subsection 75(1) of the Act that sections 26 and 54 of the Act
do not apply to trades in securities (the "Securities") of an issuer (the "Offeror") that are
exchanged by or for the account of the Offeror with its securityholders in connection with an 
issuer bid as defined in Part XIX of the Act, provided that: 

A. 1. at the time of the trade the Offeror is a reporting issuer not in default of any
requirement of the Act or the regulation made thereunder (the "Regulation");

2. the Offeror complies in respect of the issuer bid with the provisions of Part XIX
of the Act and Part IX of the Regulation; and

3. in respect only of section 26, the Offeror is not a market intermediary as defined
in subsection 169(1) of the Regulation; and

B. the first trade in Securities acquired pursuant to this ruling shall be a distribution unless
such first trade is made in accordance with the provisions of either: 

1. subsection 73(5) of the Act and subsections 73(15),(16) and (17) of the Act as if
such Securities had been acquired pursuant to an exemption referred to in
subsection 73(5) of the Act, or

2. paragraph 54(5)(a) of the Act as if such Securities had been acquired pursuant to
the exemption referred to in paragraph 54(5)(a) of the Act as if the reference in
paragraph 54(5)(a) to "take-over bid" were a reference to "issuer bid"; and

IT IS FURTHER RULED pursuant to section 75(1) of the Act that sections 26 and 54
of the Act do not apply to trades in securities (the "Specified Securities") of a company
heretofore or hereafter made by the holders of the Specified Securities to another company in
connection with a statutory amalgamation or arrangement, or a statutory procedure described in
subparagraph 73(1)(i)(ii) of the Act, provided that the first trade in Specified Securities acquired
pursuant to this ruling shall be a distribution unless such first trade is made in accordance with
subsection 73(5) of the Act as if such Specified Securities had been acquired pursuant to an
exemption referred to in subsection 73(5) of the Act.

DATED at St. John's, Newfoundland this 25 day of September, 1996.

GEORGE F. KENNEDY
Director of Securities


